MyLife #4: Avala, Kulturica, predstava Frida Kalo, The Grand Budapest hotel, Furam feminizam...?



toliko je stvari koje želim s vama da podelim! ima različitih kategorija, sve i svašta će se kroz ovaj post provući ali glavno mi je da vas informišem o nečemu malo drugačijem od onoga na šta ste navikli. a i da vam pokažem neke svoje ,,opsesije'' u prethodnom periodu.
(namerno pišem malim slovima, sviđa mi se tako!☺)


Događaji


Zatvaranje Svetionika znanja


slika preuzeta sa stranice Svetionik Znanja



sećate se, u ovom postu pisala sam vam o nečemu sasvim novom čemu sam se priključila. projekat je trajao 2 meseca, a zatvaranje se održalo prošlog vikenda na avali (o tome ću vam napisati odvojen post). ovaj događaj obeležio je ne samo moj prethodni vikend, već unazad dva meseca, koliko naš timski rad traje.



Kulturica 2017: takmičenje dramskih sekcija beogradskih srednjih škola


slika preuzeta sa stranice Centar za razvoj ideja


taj ponedeljak... šesti novembar. nisam bila posebno raspoložena – a tome je dodatno doprinela činjenica da me drugarica s kojom sam se dogovorila da odem na ovaj festival ispalila. plus, ogromna gužva u saobraćaju, na sve strane ludnica (tipičan beograd... pitam se kad ću se navići na to), kasnila sam sat vremena. i, naravno, propustila ogroman deo prve predstave.
u svakom slučaju, poenta je da mi se raspoloženje popravilo dok se poslednja predstava završila, nasmejala sam se i raznežila, zavisno od trenutaka. učestovala je i moja škola, što je bio dodatni razlog da odem i podržim drugare. (pobedili su, sa 4/5 osvojenih prvih nagrada!)


Muzej savremene umetnosti

gotovo sam sigurna da ne postoji osoba koja nije barem čula za otvaranje msub (muzeja savremene umetnosti u beogradu). e pa, ja sam jedna od onih osoba koja će više želeti da se uveri svojim očima, pa još ako je muzej, divnoća!
očekujte post u skorijem periodu posvećen samo mojoj poseti muzeja. jedva čekam da vam pokažem sličice!



Predstave


prisustvovala sam dvema predstavama i svaka me na svoj način oduševila. pozorište madlenijanum (u zemunu) i dva sjajna naslova koja su obećavala – Tvoja ruka u mojoj (predstava o Čehovu i ljubavi njegovog života Olgi) i Frida Kalo.
moja mini-opsesija fridom je dostigla vrhunac nakon ove predstave, jer sam imala osećaj kao da sam je upoznala i družila se s njom. na neki način i zavirila u najudaljenije kutke njenog uma.

Olga Kniper i Anton Pavlovič Čehov - glumci iz predstave
slika preuzeta sa stranice Madlenianum teatra


Tvoja ruka u mojoj – izuzetno mi je bilo interesantno da gledam ovu predstavu jer je osmišljena na totalno kul način. naime, Čehovljeva i Olgina ljubav se umnogome sastojala od pisama (kažu da su ih za šest godina, koliko je ta ljubav trajala, poslali preko 8.000 – možete li da zamislite to?) te je koncept samog izvođenja bio u tome da su oni jedno pored drugog na sceni, govoreći ono što je u tim pismima pisalo. sećam se zanimljivog detalja, gde se olga razljuti (kao tipično žensko) pa on iskoči iz zavese i strasno je zagrli, a ona se opire i govori mu: ,,ali kako je ovo moguće, ti si na Jalti, a ja na potpuno suprotnom kraju zemljine kugle''. na šta joj je on odgovorio: ,,kakve to veze ima, i sama si rekla da je u pozorištu sve moguće''.




Frida Kalo – još jedan krajnje interesantan vid izvođenja, ali u potpuno drugačijem smislu. u predstavi se pojavljuju dve fride, koje u svakom delu mogu da se tumače drugačije – kao zamišljena drugarica, starija i mlađa frida, alter-ego, mračnija frida... bilo je dosta glumaca, pa je samim tim dinamičnije i zabavnije za gledanje. naravno, kao što je u njenom životu važnu ulogu odigrao njena velika ljubav – Dijego Rivijera, tako je i u predstavi. glumice su prelepe i baš zbog toga što neodoljivo obe podsećaju na slavnu meksičku slikarku, imala sam utisak kao da sam je upoznala; videla je oči u oči.

Filmovi


nabrojaću vam nekoliko koji su mi se baaaš dopali:

Ana Karenjina: Sećanja Vronskog


preuzeto sa Alo.rs sajta


• predivan film, ali ne samo u smislu priče, radnje i dešavanja već vizuelno divan
• otkrila sam da mi se ruska kinematografija baš dopada, pogotovo kada je ovako ,,velelepna'' kao u ovom filmu (umeju oni to da upakuju da bude kič ali taman u onoj dozi koliko treba!)

Moonrise Kingdom & The Grand Budapest hotel


u album na fejsu vam postavljam poster slike filmova koje odgledam, a dopadnu mi se - album možete pogledati ovde

• dva filma istog režisera
• scenografija, scene, slike – prelepe
• primetila sam: dosta sam počela da obraćam pažnju na same slike iz filma – više mi nije pažnja skoncentrisana samo na puka dešavanja i radnju
• moonrise kingdom: preovladavaju žuta, maslinastozelena, bordo boja
• grand budapest hotel: pastelni tonovi, plava, bebiroze boja

Serije



više sam tip osobe koja prvo gleda jednu seriju, gleda, gleda, gleda... i završi s njom. zatim počinjem drugu. Zato nemam previše favorita što se toga tiče, ali bar mogu sa sigurnošću da kažem da su ovo dve izuzetno kvalitetne serije.



Twin Peaks – serija iz devedesetih; ako pitate mamu da li je gledala, kladim se da ćete dobiti potvrdan odgovor! mesto radnje je zamišljeni gradić Tvin Piks gde se dešava ubistvo srednjoškolke Lore Palmer, koju su svi obožavali u gradu. Ili se bar tako čini. veo tajni se malo-pomalo otkriva i saznajemo štošta o njoj ali i o stanovnicima ovog grada. takođe, glavnu ulogu igra agent FBI službe: Dejl Kuper.
(treća sezona je izašla ove godine i zapravo sam krenula od kraja da gledam seriju... ali onda sam shvatila da nema smisla, ipak se vratila na početak i odgledala dve sezone iz '91. i '92. godine)



Peaky Blinders – serija prati porodičnu bandu iz Birmingema. radnja je smeštena u doba posle Prvog svetskog rata. ako volite britanski akcenat – još više će vam goditi njihov govor, pored estetski privlačnog izgleda svih muških članova porodice. (šta ću, moram da budem sirovo/surovo iskrena)


Knjige




Mali gestovi velike ljubavi - Deni Šajnman

dopalo mi se što nije klasična bljutava ljubavna priča, već kako radnja odmiče uviđaju se sličnosti između dva naizgled ni malo povezana lika
• 2 priče se dešavaju, ali u različito vreme: jedna prati momka Lea koji je u saobraćajnoj nesreći na zajedničkom putovanju izgubio svoju devojku Eleni
• u vreme Prvog svetskog rata, Moris Daniecki se suočava sa surovim okolnostima s kojima se bori. održavalo ga je sećanje na njegovu ljubav koja ga (nada se) čeka – Lote. muke kroz koje je on prošao, nedaće kakve samo rat može da ,,pruži'' – znajući neke od ovih stvari mnogo se jače doživljava knjiga i sama Morisova osećanja.
• ipak, na kraju svega, knjiga je lepa i poučna, ne kajem se što sam je prošle godine na Sajmu kupila kao knjigu iznenađenja

Med i mleko – Rupi Kaur


• mnogo bih više volela, iskrena da budem, da sam je pronašla na engleskom
• zbirka poezije, način da se prodre u dušu pisca, ali i spoznaja sopstvene duše
• verujem da ću se u budućnosti vraćati ovoj knjizi jer je predivna i potpuno me je očarala
• naterala me da se više zadubim i bolje razmislim o nekim stvarima u svom životu. zaključak je: biću zahvalna na svemu što imam! i što nemam!!!








• pronašla sam je na ovogodišnjem Sajmu knjiga na štandu sa pretežno dečijim knjigama (uzrasta od 10 pa naviše godina). Ipak, pročitavši je – zamislila sam se nad nekim teorijama i razmišljanjima iz knjige.
• o čemu se radi? pisana je u formi bloga (hehe, još jedan plus!) 13-godišnje devojčice čija je sestra žestoka feministkinja, a ima i baš kul tetku. okružena takvim ljudima, normalno je da će pasti pod njihov uticaj. ipak, Likicu od drugih devojčica odvaja to što se interesuje za stvari van škole, ali usmerene ka ženskom rodu u smislu: zašto u kabinetu za fiziku po zidovima vise panoi sa slavnim naučnicima iz prošlosti, kao da ne postoji ni jedna žena koja je doprinela nauci? zašto u kući uvek mama mora da čisti, pere, kuva, a ne tata? iz kog razloga se, odmah pri rođenju, dešava ta ,,podela polova'' – dečacima je određeno da nose plavu boju, igraju se s autićima i helikopterima, a devojčicama je pod moranjem da nose roze boju i igraju se barbikama (naravno, već tu počinje momenat ženskog života gde se one uče kako da se staraju o lutkama najpre, a kasnije i o svim drugim ljudima iz njihovog života). zašto mama mora da vodi računa o poklonima pred novu godinu, a ne tata?
• i tako neka pitanja, koja su mi zapravo skroz logična kad razmislim o njima. ipak, feminizam kao pokret smatram u nekim sferama malo preteranim i previše isforsiranim. a i danas je maltene postalo trend – biti feministkinja.

Muzika


• muzički ukus, kao i uvek jako čudan

bizzey - traag
 Link - ovde

verujte mi da nisam ni ja sigurna o čemu priča u pesmi, ali ima baš dobar ritam tako da je vrtim na repeat ovih dana!




kovacs - my love

sporija i prelepa.




zhu - stardust





i need my girl - the national
                                          

još mi je draža postala kad sam pročitala negde da je posvećena ženi i kćerki, jer autor (jedan od članova benda) zbog posla ne provodi dovoljno vremena s njima i nedostaju mu


spot: sevdaliza - human

• oduševio me način na koji me pesma i spot u isto vreme privlače i plaše
• malo umetničko delo
• unesite se u ritam, spot, kadrove, muziku, ženu koju gledate – shvatićete o čemu govorim

Instagram & youtube nalozi:


• lovers and drifters club – instagram nalog ovog brenda je krajnje interesantan, a i sam njihov način prezentovanja toga što imaju u ponudi, skroz artistic i baaš mi se sviđa!

klik ovde


• ashley graham – verovatno najpoznatija plus-size manekenka. dopadaju mi se njene poruke koje šalje svetu, njen instagram se ne vrti oko toga ,,ja sam lepa, prelepa, model i svi mi se divite''. ne, nego svim ženama savetuje i bodri ih da budu ono što jesu, kakvog god da je oblika njihovo telo.

klik ovde


• monstre.official – još jedan brend sa baš kul fotkicama, bacite pogled.

klik ovde


youtube - preporučujem vam da odgledate sledeće stvari:




veb serija: #SamoKažem: na ovom linku
tinejdžerske teme... ma samo pogledajte, kratke su vebizode (veb+epizoda, hehe, kul spoj) po 5 minuta



veb emisija: #Talija by Luna Lu: na ovom linku
prijatna žena, zanimljive teme, svašta sam naučila gledajući ove epizode. da se ogradim, nisam sve odgledala i ne pratim 100% ali kad mi se gleda, totalno uživam u ovome!



tinejdžerska teen edukativna emisija #TeenSpin: klik ovde
na početku pogledate šta vas očekuje u nastavku klipa, uvek ima interesantnih stvari, igrica, programiranja, fotošopiranja... čak i konkursa, koje sam naravno propustila jer nisam na vreme saznala za ovo :D
inače, ekipa koja radi na Malom Zabavniku stoji iza ove emisije.


podelite vi sa mnom kako su vama protekle prethodne nedelje, da li ste nešto interesantno otkrili što biste voleli sa mnom da podelite?
da li vas je nešto odavde zainteresovalo?
predlažite mi svoja oktrića!

čitamo se, xx

12 comments:

  1. Super post i slike.❤

    Objavila sam dva nova posta na mom blogu, ako zelis pogledaj
    https://smallwomenscorner.blogspot.rs/

    ReplyDelete
  2. Odličan post! Stvarno si se raspisala i navela toliko stvari koje osobe mogu pogledati/pročitati/zapratiti. Ti si stvarno imala jako zanimljiv tjedan/mjesec. čestitam tvojim prijateljima na osvojenim nagradama. :) <3

    Fantastiko World

    ReplyDelete
  3. Great post darling, so nice and interesting.
    Like it so much. Have a nice day!

    New post is on my blog! Visit me, Maleficent

    ReplyDelete
  4. I love your blog, dear. It's very nice and interesting!
    I am following you now on GFC.
    Would you like to follow each other?
    Have a nice day!
    http://alyonapsel.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. Wooow! Bas mi se dopao post, knjige su krajnje interesantne ali me najvise aintrigirao novi film o Ani Karenjini!! Divno ♥

    Pratim te, uvrati ako zelis. :)

    https://blogvivalavida3.blogspot.rs

    ReplyDelete
  6. Jako mi se dopada tvoj blog :)
    Inače Blinderse obožavam :)
    Pre svega dopada mi se kakako analiziraš umetnost posebno dilmsku, sve nešto izbegavam "Grand Budapest Hotel" izgled da ću sada "morati da ga gledam.
    Ja sam našla "milk & Honey" na engleskom inače ne čitam poeziju ali vidim da je svuda ima pa ću joj dati šansu :)
    Jako lepo urađen post baš mi se dopada :)

    ReplyDelete
  7. You've done loads of cool stuff recently! I need to add Twin Peaks and Peaky Blinders to my watch list :) xx

    ReplyDelete
  8. Sjajan i veoma sadržajan post! Jao, kako bih voljela da posjetim taj muzej savremene umjetnosti o kojem svi pričaju. *-------* Izgleda mi savršeno. Takođe, i ja želim da pronađem Med i mlijeko na engleskom, nadam se da hoću što prije jer me knjiga mnogo privlači. ♥♥♥

    Novi post -> www.innisall.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. Big post here with a lot of proposals...
    Xoxo from Portugal

    marisascloset.blogspot.com

    ReplyDelete

Da čujem vaše mišljenje. :)