Knjiga ,,Lolita''



Neočekivano mi je u svest došla misao da želim da pročitam Lolitu. I nisam imala mira dok nisam konačno pronašla tu knjigu (u gradskoj biblioteci, hvala nebesima na toj ustanovi!) i pročitala je.
Gledah film prošle godine, i svideo mi se na neki čudan način. Kažem ,,čudan'' jer je tema osetljiva, šta više i bolesna. Ali ima nešto vezano za ovu celu priču što te tera da ti se dopadne. Da želiš još i još i još. Da upijaš što više rečenica iz knjige (ili filma), da zamišljaš predele koji se pružaju pred Lolitom (ili da pre kažem Dolores?) i Hambertom.
fun fact: na latinskom reč dolor znači bol
A glavna junakinja, odnosno centralna ličnost romana se zove Dolores. Nije li to čudno? (Ponosna sam na sebe kad dođem do ovako nekih filozofskih zaključaka koji i nisu toliko neshvatiljivi i teški.. :'D)



Više nisam sigurna šta tačno predstavljaju recenzije, jer sam u prvom polugodištu bila u Omladinskom čitalačkom klubu (Mreža BOOK - ako nekog zanima, neka izgugla), i tamo je bilo reči između ostalog i o književnim recenzijama. Svesna sam da postoje blogovi čija je glavna tematika knjige i čitanje, i čiji su postovi profesionalni i dovedeni do ranga savršenstva. Ja ovim postom mislim da pre želim da iskažem svoje mišljenje i zapažanja prilikom čitanja, a ne nekakvo kritičko posmatranje same knjige, odnosno umetničkog dela! Jer, ova knjiga zaista jeste jedno maalo, skoro pa džepno izdanje (dobro, preterujem sad!) umetnosti.



Neverovatna mi je piščeva snaga da stvori tako slojevite, složene, a opet realne likove. U nekim trenucima, Lolita mi je preslatka devojčica koja jednostavno radi devojačke stvari, a u drugom me iznervira. Hambert mi se u par navrata zgadio, jer je svoje ogoljene misli preneo na papir, i svi smo imali priliku da zavirimo u taj (bolesni, mogu slobodno reći) um. Ne branim ga i ne želim da ga branim, jer to što je on (u)radio ne može se opravdati. Ali nisam ga mrzela kroz knjigu. Pokušavala sam da ga razumem.




O čemu se uopšte radi u knjizi koja nosi naziv ,,Lolita''?
Naime, ovo je jedno od najpoznatijih dela pisca Vladimira Nabokova, koji je poreklom bio Rus (što se vidi iz njegovog imena), ali je tokom života menjao boravišta, od Nemačke, preko Francuske i na kraju Amerike. Knjiga pripada američkoj književnosti, pisana je na engleskom jeziku, a sam Vladimir je napisao pogovor ,,O knjizi koja nosi naziv 'Lolita' ''. Iz tog dela knjige sam shvatila ove činjenice koje vam ovde ispisujem. Takođe je rekao kako bi mnogo više voleo da ju je napisao na svom maternjem, ruskom jeziku, koji je bogatiji i mnogo bi lepše napisao knjigu. (A verujte mi, ona obiluje brojnim opisima predela, pejzaža, aluzija, poređenja... kako bi tek izgledala da je napisana bolje od onoga što jeste?)
I dan-danas postoje podeljena mišljenja vezana za Lolitu, jedni tvrde da je umetničko delo, drugi da je plod bolesnih fantazija i čista nastrana perverzija.
Međutim, da je cilj bio napisati erotsku knjigu, ne bi bilo toliko podataka koji se u njoj mogu naći, raznih pozivanja na kojekakve poeme, drame, pozorišne predstave, ili čuvene ličnosti iz prošlosti.



Hambert je sredovečni profesor književnosti koji dolazi u Englesku, gde se ženi vlasnicom stana u koji se preselio. Pravi razlog te ženidbe je ćerka vlasnice, Dolores Hejz. H. je njome bio očaran čim je prvi put ugledao. (Imao je sklonosti ka mladim devojčicama, nimficama - kako ih je nazivao, još od ranije - Dolores nije bila njegova prva.. simpatija?)
Imala je samo 12 godina kada su se njih dvoje upustili u vezu. Ako se to tako uopšte može nazvati. Putovali su godinu, dve i odsedali u kojekakvim hotelima i motelima. Posetili su zoološke vrtove, muzeje.. Lolita je za to vreme požvakala ko-zna-koliko žvaki, pročitala isto toliko stripova i isprljala doosta belih sokni. Zapravo, ove stvari koje sam sad nabrojala su njeni zaštitni znaci. Ova od početka osuđena na propast ljubav je vremenom postala Hambertova opsesija i jedina stvar u kojoj je stvarno uživao. Vrtlog zabranjene ljubavi, povremenog gađenja i preispitivanja ličnosti, uvlači vas sve dublje sa sobom i navodi da se zapitate šta je to sa Hambertovom i Lolitinom psihom.




Dopalo mi se to što je bilo dosta fusnota i aluzija (što sam vam već pomenula) u knjizi, što mi je poslužilo da saznam neke stvari koje do tada nisam znala. Zaista volim da učim na taj način, nešto što mi je interesantno, a knjige su super način za to! U beleške na telefonu sam zapisivala sve te stvari koje su mi bile nepoznate, kako bih ih kasnije istražila.




Kada malo bolje razmislim, Lolita je knjiga koju je najbolje čitati iz 2 puta; jednom onako - naslepo, a drugi put - uz priručnik. Verujte mi na reč kada vam kažem da zaista postoje knjige čija je tema analiza ,,Lolite''.


Nema sumnje da je ova knjiga ostavila na mene utisak i da ću je zapamtiti po određenim tezama, koje vezujem u glavi za stvari kojih želim da se sećam. (Malo konfuzno zvuči, a?)
Početak i kraj spadaju u, po meni, najupečatljivije delove knjige. Zaista me iskreno fascinira Hambertova ljubav prema Loliti, ma koliko ona bila pogrešna i zabranjena!
Plus, uzmimo u obzir da je pisana 1947. a čak i danas predstavlja neku vrstu tabu-teme. Možete li zamisliti kako je bilo tada, i na kakve je sve odgovore i osude naišao autor?





Za kraj imam da vam kažem ovo: ukoliko želite da pročitate knjigu ili odgledate film, ostavite predrasude i osuđivanje sa strane, prepustite im se maksimalno pa se potom vraćajte ovamo na ovu adresu da diskutujemo o tome. :)


12 comments:

  1. Predivan post, draga. Moram pročitati ovu knjigu.

    Rosegal Beauty Wishlist | laAdda

    ReplyDelete
  2. Ovu knjigu mi je preporučila moja razrednica, no nisam je nikada uzela i pročitala. Mislila sam da je nekako "teška" zbog teme, pa sam ju ostavila po strani. Nakon tvog posta naći ću je i pročitati. :)

    Fantastiko World

    ReplyDelete
  3. Čitala sam ovu knjigu pre dosta godina, mislim da nisam bila još ni u srednjoj školi i dopala mi se. Film sam gledala nakon toga nekoliko puta.
    Nisam sigurna koliko bi mi se dopala sa ove tačke gledišta. :)

    Kathy's delight I Instagram I Facebook

    ReplyDelete
  4. Nisam čitala knjigu tako da ne mogu da komentarišem o tome. Mogu samo da kažem da sam oduševljena na kakav si je način ti opisala. Kako si iskreno sve napisala i dala svoje mišljenje. Mnogo mi se dopada kako si napisala ovaj post i mislim da bi češće trebala da pišeš recenzije!

    Novi post: http://bethanyismybae.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. Hvala ti mnogo, mnogo na predivnom komentaru na mom blogu. Zaista si me oraspoložila. Hvala!!

    Ne bi vjerovala od kad tjeram samu sebe da uzmem ovu ruku u knjige i počnem sa čitanjem. Ne znam šta se sprječava i zašto mi toliko treba, ali mi zvuči baš baš zanimljivo. Ruski pisci ( da, ja njega smatram rusom) su moja slabost, tako da, hvala što si me podsjetila :D

    Samo perje

    ReplyDelete
  6. Vredi procitati, zainteresovala si me draga :)
    Ja tebe pratim, uzvrati ako ti se svidi moj blog ^_^

    limitededitionlady.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Čim sam ugledala naslova posta, kliknula sam jer mi je Lolita na listi čitanja, ali moram malo duže tražiti za njom jer je nema u mojoj knjižnici. Oduševljena sam kako si napisala post zbog čega sada još više želim pročitati knjigu. Također ću sada pročitati i tvoj post o Velikom Getsbiju koji se isto nalazi na mojoj listi čekanja.
    Nadam se da ćeš pisati još ovakvih postova, super ti ide. :)

    Le Sagittaire

    ReplyDelete
  8. Okej, malopre sam pronasla tvoj blog i ne mogu da prestanem da citam
    Stvarno su ti kul postoviii :))
    Ja tek pocinjem sa blogovanjem, pa mi ovakvi postovi bas pomazu da udjem u stos

    ReplyDelete
  9. Nisam gledala film a nisam ni čitala knjigu iskreno prvi put čujem za nju. Ali zato je to odlična prilika da odgledam film i knjigu taman sam na raspustu!
    Ukoliko imaš vremena volela bih da pročitaš moj prvi post. Naime prvi put sam posle dugog vremena počela da se bavim blogovanjem,da ukoliko želiš svaki put da ti se pojavi obaveštenje kada postavim novi post možeš da se učlaniš onda na moj blog. Hvala!♥ Link ----
    http://laurevoir.blogspot.rs/2017/06/pocnite-se-menjati.html

    ReplyDelete
  10. Nisam ranije čula za ovu knjigu, iskreno, ali si me jako zainteresovala ovim postom da je pročitam. Vidi se da je na tebe ostavila baš jak utisak. ♥♥♥

    Summer Room Decor -> www.innisall.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. Nisam cula za ovu knjigu.. Deluje mi zanimljivo, pogledacu film bas :))

    Ako zelis zaprati i uzvraticu samo ostavi komentar na mom blogu :))

    Novi post https://adrianafashionpuzzle.blogspot.rs/
    https://www.instagram.com/adrianafashionpuzzle/?hl=sr

    ReplyDelete
  12. Post mi se dopada. Ranije nisam cula za ovu knjigu ali si me jako zainteresovala... ljubac

    Follow for follow?

    https://style-ladies.blogspot.rs/
    https://www.youtube.com/channel/UCXw5wOAoFsvU_Xj7VU5eSqQ

    ReplyDelete

Da čujem vaše mišljenje. :)