Blogosfera - 5 stvari koje me izluđuju




Znate i vi, ako vodite blog, da postoje određene stvari koje vam vezane za njega smetaju. Čak i ako nemate sopstveni, pokušaću da vam kroz ovu priču objasnim neke nedostatke. Tačnije, stvari koje mene konkretno nerviraju kada je u pitanju blogosvet.
Nisam pesimistična osoba, uvek se trudim da apsolutno sve gledam sa vedrije strane, ali ipak želim da skrenem pažnju da svaki nož ima dve oštrice. (Pa tako i ovaj naš internet-nož :D)

Šta me i zašto nerviram dok skrolujem ,,Listu za čitanje'' na Blogger-u? Generalno, šta me iritira kod drugih blogera i čitavog ovog sveta?
Keep reading, ppl!


1. Izvlačenje koristi od bloga


Ovo je prva i najvažnija stvar koju želim da podelim sa svetom. Sve je više, i više, i viiiiiše postova koji promovišu sponzorstvo nekih (najčešće) stranih sajtova sa krpicama i blogera sa ovih prostora. Što se mene tiče, nema ničeg lošeg u tome. Ali, svesti blog na puko reklamiranje nekakvih krpica, sve u cilju dobijanja par komada garderobe je za mene apsurdno. Takve postove izbegavam da čitam i da ulazim u njih. Ako neko smatra da je svrha blogovanja dobiti garderobu i eventualno kozmetiku – odlično! Ja, ipak, ne mislim tako.


2. ,,Super post! Zaprati me''


Ah, prosto oooobožavam ovakve komentare. Kao što ste možda primetili, ja ne odgovaram na komentare. Ne jer sam umišljena, već mislim da to izgleda kao da samo želim vizuelno da povećam broj komentara odgovaranjem na svaki od njih. Ipak, važno je da svaki pročitam, ali odgovarati na svaki mislim da nije neophodno.
Kad vidim ovakav komentarčić – kosa mi se na glavi digne. Opet iskorišćavanje, samo u malo drugačijem smislu. U ovom slučaju, ti koristiš moj blog kao sredstvo da drugi dođu do tvog i zaprate te. Reklamiranje je okej, ali tek kada pročitaš post, odgovoriš na njega, složiš se ili se ne složiš sa autorom, iskucaš neki dodatni komentar na temu i tek onda ostaviš link svog bloga – ovakav sistem je po meni sasvim fer i okej, jer mi onda stavljaš do znanja da moj trud zapravo nije uzaludan.
ALI. Da ti dođeš i ostaviš samo ''Sjajan post! Dođite kod mene na blog.'' Prva ja ne ulazim na takve blogove, baš zbog koristi koju takve osobe gledaju da izvuku.

3. Milion postova – ni jedan kvalitetan

Vezala bih ovu pojavu za relativno mlade blogere/-ke. U poslednje vreme više sam obratila pažnju na brojke i na to koliko nam one (ne) određuju život. Ako smatraš da je to što imaš 10 postova u mesecu super, onda što da ne, nastavi to da radiš. Mada ako mene pitate, uvek biram pre kvalitet nego kvantitet.
Po tekstu se vrlo lako da primetiti koliko je truda u njega uloženo, kao i u fotografije. Te dve stvari zajedno čine jedan post. Ukoliko pišeš samo da bi pisao, objavljuješ čisto da bi nešto ,,visilo'' na blogu – neće naići na dobar odziv publike, niti na verne čitaoce.



4. Nečitka slova = nepregledan blog


Oči me zabole pri samoj pomisli na ovakav tip blogova. Poštujem nečiji izbor da se to nekom dopada, ali meni lično se ne sviđa ni malo. Šta više, to me dosta odbija na prvi pogled. Dok ja pročitam jedan red, prođe 26 godina života, a ništa konkretno ni pročitala nisam. Zato ovu stavku stavljam kao veliko ,,no-no'' kada se o blogu radi.
I dodala bih – čim su mi slova prekomplikovana za čitanje, moj mozak to nekako permutuje i automatski mi blog sam po sebi postane nepregledan i neuredan. (Ne pitajte zašto je tako, jednostavno tako je!!!)

5. Gramatika


Jako važna stvar za početnika ili već poodmaklog člana blogosveta. Neispravno napisane reči je ružno videti svuda, a pogotovo na mestima kao što je internet odnosno blog. Znam, desi se svakome, omakne se – ali baš iz tog razloga treba proći makar jedanput nakon napisanog teksta, kako bi proverili sadržaj, gramatiku a i sam doživljaj koji čitalac može da ima dok upija vaše reči.

• Želela bih pri samom kraju ove priče da se ogradim i kažem: ovo je moje mišljenje, nemam nameru nikoga da vređam već da skrenem pažnju na eventualne greške u blogovanju i ono što mene konkretno nervira u vezi istog.


Pišite mi da li vi imate neke zamerke vezane za druge blogere, ili za moj rad konkretno?
Šta vas nervira na drugim sajtovima (blogovima)?
Da li vodite računa o stvarima koje sam ovde navela (gramatici npr)?


Do sledećeg čitanja, xx

14 comments:

  1. Super post! Sve si lepo objasnila! ;)

    http://chiccappuccino.blogspot.rs

    <3

    ReplyDelete
  2. Meni su najgori tipovi koji blog otvore zbog zarade, tačnije koristi. Poznajem dvije osobe koje idu sa mnom u razred i otvorile su blog samo zato što sam im ja rekla da dobijam neke stvari od stranih sajatova. Ne znam kako će to uopće uspijeti, ako nije iz ljubavi :/ Također mrzim kratke komentare koji samo služe kako bi neko sebe izreklamirao. Odličan post i fotografije. Ne znam kako, ali sam tek sad otkrila tvoj blog i zapratila te :D

    Delilah's Stories | Filmtastično

    ReplyDelete
  3. Odličan post! I fotke su me oduševile, baš su nekako "sveže" i moderne. Ono što mene izluđuje, a sa čime sam se susretala jeste kopiranje tuđeg sadržaja i ideja! Uglavnom žalim takve osobe jer nemaju svojih! Gramatička greška uvek može da se potkrade, ali trudim se da vodim računa o tome!

    Pogledajte moj blog: vevericabooks.wordpress.com

    ReplyDelete
  4. This photo is gorgeous! Thanks for the share, keep up the posts. Loved this!
    Scarlett

    ReplyDelete
  5. Prva stavka (zajedno sa drugom), korist. Iskreno kada je svaki drugi post wishlista ili sponzorisan.. ne znam, mene to odmah odbije. Ja sam jednom ostvarila saradnju sa jednim brendom i malo je falilo da se to ni ne desi upravo da ne bih odala utisak (sto sebi sto drugima) da sam se prodala (zato je taj post dugacak af, dok sam ja detaljno objasnila sve razloge). A ovi komentari.. iskreno, kao i ti, nikada ne ulazim na takve blogove.Bas je nekako bezveze, jer se osecas kao da si s trudio da bi nekom dao podlogu za reklamiranje, bez da ga zanima tvoj post. To su dve stvari koje mi stvarno idu na zivce.
    Mada se slazem sa vecinom sto si rekla. Tako da, super post, stvarno hah ❤

    Novi je kod mene na blogu, ako zelis da pogledas -----
    mellowcent.blogspot.rs

    ReplyDelete
  6. Slažem se sa svakom stavkom, i mene iritiraju iste stvari. Imala sam par saradnji na blogu, ali nikako ne dozvoljavam da mi se blog svede na njih, jer prvenstveno ja u tom slučaju ne bih bila zadovoljna, a i pokušavam da sponzorisane postove nekako upakujem i da budu interesantni. Kratki komentari nekoga ko verovatno nije ni pročitao post živcirali su me još kada sam ušla u blogosferu, totalno nefer prema osobi koja se oko posta potrudila.
    Interesantna ideja i tema, fotografije su fantastične! *-*

    Introverted dreamer

    ReplyDelete
  7. Sve što si navela je na mestu, potpuno se slažem 💙! Previše je suvih saradnji zbog kojih sam i smanjila posete blogeru što je šteta. Ako neko želi da se bavi pisanjem, lepo je da se pre toga nauči osnovama pisanja 💙! Lepo je da neko ceni stvaran trud i dalje 💙!

    novi post perfecthigh136.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. Bas si napisala "to the point"! Sa svime se mogu sloziti. Mene narocito uznemirava nepismenost, a blogove koji npr.samo vrte zaful i liste zelja, ne gledam uopste. I tacno se vidi kad neko vodi blog iz ljubavi ili kad juri sponzore.

    ReplyDelete
  9. Slazem se u vecini stavki sa tobom!
    Sto se tice reklamiranja stranih sajtova za kupovinu, i sama sam se jednom prilikom "polakomila" ali sam (srecom) shvatila da je to bilo zaista nepotrebno i da nikako nije lezalo uz moj sadrzaj.
    Vezano za kvantitet postova, mislim da je problem prvenstveno u cinjenici da svi potajno ocekuju zaradu, pa misle da ako pisu vise automatski imaju vise poseta te je njihov sajt cenjen od strane Google-a. Jasno je da je pogresno ali mislim da je to greska koja se iskustvom ispravlja :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne kažem da je loše ostvariti saradnje, samo ne volim da se blog na to svodi. Naravno da je okej ako je osoba posvećena pisanju, fotografisanju i svemu ostalom - da ima i partnere, sponzoriše određene stvari. Ali nije mi okej kada je to jedina stvar o kojoj određeni autor piše :)

      Delete
  10. Osobno, najgore mi je kada vidim nepregledan blog i kada se ne mogu snaći od nečitkih slova. Pravopis i gramatika su isto na tom popisu, ali svakome se može dogoditi tako da to u nekim slučajevima opraštam! :P

    Shoot for the stars

    ReplyDelete
  11. BRAVO za post i bravo što si se usudila da pišeš na ovakvu temu jer msilim da mnogi ne žele da pišu kako bi ispalo da im sve odgovara a nije tako. Prva stvaka i mene nervira, ako otvaraš blog samo za saradnje i da bi dobijao/dobijala besplatne stvari to je zaista užasno.
    Drugu stavku potpisujem -osnovni je red da baarem pročitaš post :)
    Ja vodim rat sa graatikom mada sa onom na višem nivou, osnovna je ok ali pojedine reči često ne umem da odvojim ili zarez da stavim gde treba mada se trduim da proverim svaku reč pre nego što kucam:)
    Sjajan post svaka čast što si otvoreno napisala ovako nešto :)

    ReplyDelete
  12. awsome post...thanku for sharing with us....keep posting
    customized keychains

    ReplyDelete

Da čujem vaše mišljenje. :)