Belgrade places #3: Muzej savremene umetnosti


Pre par nedelja, kada je Muzej savremene umetnosti otvorio svoja vrata posetiocima ponovo nakon deset godina, morala sam da ga posetim. Te nedelje znam da je mesto vrvelo od posetilaca, ulaz je bio slobodan. Moram da priznam da mi je bilo baš drago kada sam videla da se ljudi zapravo interesuju, na ovaj ili onaj način, za kulturu i umetnost.
Nemam baš nameru da vam predstavljam ova dela u vidu nekih suvoparnih informacija koje se tiču slika, više želim da vam predstavim koje su slike bile moji favoriti.Poprilična gužva je trajala tokom sedmodnevnog otvaranja muzeja. A kako i ne bi bila, deset godina je držao svoja vrata zatvorenim!


Naredna slika nosi naziv ,,Čari rata''. To sam zapamtila zato što je ostavila dosta jak utisak na mene. Zagledala sam se u nju i stajala pet minuta, ne trepnuvši. I samo razmišljala o tim čarima rata, odnosno zlu koje rat predstavlja za ljudsku rasu. Kada bih dobila neki mikrofon i određeno 3 minuta da pričam, a da me ceo svet čuje, rekla bih samo: ,,Molim vas, ljudi, ne ratujte nikad više''.Mogu li samo da napomenem koliko volim ovu (gornju) sliku?Možemo li da se osvrnemo na divnu arhitekturu ove građevine? Istina, ovde se vidi samo maketa ali to je u suštini to. Da imam dron pa bih snimala/slikala iz daljine, ali do tad ćete samo u glavi zamisliti izgled i arhitekturu MSUB-a.Ne mogu da vam opišem koliko su mi ove slike interesantne. Jednostavno postoje te neke ,,stvari'' – slike, dela – koje vas jednostavno teraju da ih gledate i proučavate svaki detalj i svaku sitnicu. Baš takve su ove slike.


Mislim da više imam lični razlog zbog kog mi se ova slika dopada, ali recimo da je to zbog čoveka u roze... džemperu? koji pokazuje tri prsta. To je naša interna šala sa ekskurzije. 
Takođe mi se kolorit mnogo sviđa i dosta detalja kojih ima na slici.


Tekstura i detalji sa ove ogromne slike su mi bili prezanimljivi, pa sam morala da ih fotkam izbliza!


U suštini, kao što vidite, ja sam vas ovde malo sprovela kroz Muzej savremene umetnosti. Nisam posebno stručna osoba da mogu da govorim o autorima i tačnom značenju dela. Kada je reč o umetnosti - ne trudim se da je razumem, već samo da razlučim da li mi se sviđa ili ne.
Kad mi se nešto sviđa, onda ću se potruditi da saznam nešto više o tome, proučim ga, zapamtim svaki njegov detalj.Da li volite da posećujete muzeje?
Je l' vam se dopadaju eksponati koje sam izabrala da vam prikažem?
Imate li omiljeno umetničko delo?

14 comments:

 1. Uvijek sam bila za umjetnost, mnogo mi se dopadaju slike, posebno prva koju si predstavila, veoma zanimljiv post :D

  Delilah's Stories | Filmtastično

  ReplyDelete
 2. Ajoj oduševljena sam ovom izložbom, slikama pogotovo! Divan post draga, jako interesantan i originalan, savršene fotografije.

  New post is on my blog.
  Visit me, and follow. Hope see you soon. Maleficent

  ReplyDelete
 3. Love your post dear ♥
  If you want you can check out my blog.I write about fashion, beauty and lifestyle.Maybe we can follow each other and be great blogger friends !

  http://herecomesajla.blogspot.ba/

  ReplyDelete
 4. Jaoo divan post draga! Posetila sam muzej savremene umetnosti pre oko mesec dana, idem u Umetnicku skolu pa nam je obaveza da muzej posecujemo svake godine. I sama sam napravila mnogo fotografija. Tvoje su prelepe! :) <33

  Dear Miss Modern

  ReplyDelete
 5. Super post, draga. Mnogo mi se dopadaju slike.❤

  https://smallwomenscorner.blogspot.rs/

  ReplyDelete
 6. Divno!!! Fotografije su prelepe ♥

  https://blogvivalavida3.blogspot.rs/

  ReplyDelete
 7. that looks like a great museum to visit! i love visiting galleries and museums. as an artist, i get so much inspiration and motivation! :)

  xoxo, rae
  http://www.raellarina.net

  ReplyDelete
 8. Uživam u pogledu koliko je ovo lepo, moram da ga obiđem pri prvoj sledećoj poseti, toliko boja i toliko kreativnosti, prvi put čitam jedan ovakav tvoj post i kao pravom ljubitelju umetnosti jako mi se dopao, strašno mi je žao što sam daleko od BG-a :)

  Medemoiselle S.

  ReplyDelete
 9. Odličan post! Divno da si podijelila s nama tvoje utiske i predivne fotke iz muzeja. Muzej je predivan *-*
  Ako imaš vremena posjeti moj blog -> This is my life

  ReplyDelete
 10. Koliko je meni ovo kul *___*
  Mnogo bih voljela da posjetim ovaj muzej, možda mi se i ukaže prilika uskoro, ko zna.. Fotkice su divne i hvala ti što si ih podijelila sa nama! ♡♡♡

  ReplyDelete
 11. Koliko je meni ovo kul *___*
  Mnogo bih voljela da posjetim ovaj muzej, možda mi se i ukaže prilika uskoro, ko zna.. Fotkice su divne i hvala ti što si ih podijelila sa nama! ♡♡♡

  ReplyDelete
 12. Predobro!
  U potpunosti se slažem, po meni nema gore stvari do rata.

  Felizhanna.blogspot.com

  ReplyDelete

Da čujem vaše mišljenje. :)