Back to school #1: Saveti za bolje učenje + DIY sveska ♥


Kao što već znamo, škola uskoro počinje. Sigurna sam da svi želimo bar još koji dan raspusta, no šta je tu je. Dobra strana je što ćemo videti društvo, zezaćemo se i šaliti s njima pa će nam lakše pasti povratak u školske klupe. Već smo skoro na polovini prvog meseca u Novoj godini (ček, šta sam ja sad rekla?) i sigurna sam da je svako od vas doneo neke novogodišnje odluke. Jedna od njih svakako bi trebala da glasi ovako: veća posvećenost učenju i bolje ocene. Svi mi želimo da imamo super ocene bez učenja, ali to je nemoguće. Čak i najinteligentiji učenici moraju bar malo da uče.
Naravno, postoje predmeti koji vam idu od ruke, i oni koji vam slabije idu. E pa baš tim težim predmetima se treba posvetiti više nego lakšim. ☺

Učenje može da bude dosta lakše ukoliko to radite na pravilan način. Okej, sada zvučim kao dosadna nastavnica istorije, ali zaista je istina! Zato, u današnjem postu biće reči o tom pravilnom učenju. Ne kažem da svakome odgovara isti način, ali ovo su neke moje metode koje kod mene uvek upale. :-)

SAVETI ZA UČENJE

1. Čist sto

Prva bitna stvar kada sednete za sto je da on bude čist, da na njemu nema previše stvari koje bi vam odvlačile pažnju. Neka mirisna sveća bi dobro došla, pošto kažu da ona podstiče bolje pamćenje.

Mene lično inspirišu lepo sređeni stolovi ili neke lepe šarene fascikle i kutije za olovke. Nekako mi je  taj kutak odmah draži. ☺

2. Boje, molim!

Dok učite, neka vam pri ruci budu markeri kojim ćete podvlačiti najbitnije iz lekcije. Posle te rečenice napišite po tezama u svesku, i onda ponovite pročitano. Takođe, nabavite one nalepnice (sticky notes) gde možete napisati neku dodatnu informaciju ili tako nešto.
Bitno je da sve bude što šarenije, i da svaka boja prestavlja određeni deo lekcije. Ako me razumete. ☺

Evo jedna slika kako to izgleda kod mene...


3. Kvalitetan san

Možda vam zvuči čudno, ali zdrav san u velikoj meri utiče na naše pamćenje (kao i hrana). Prosečnom tinejdžeru potrebno je od 8 do 10 sati sna kako bi mogao normalno funkcionisati. Znam, biće teško navići telo na raniji odlazak u krevet jer posle raspusta se svima poremeti ta dnevna rutina. Verovatno je dosta vas kasno išlo na spavanje, a sad ćete to morati da uskratite sebi zbog škole. Mada verujte mi da ništa niste izgubili, zdravije je ići na spavanje oko 22-23h nego u 3 ujutru. :)

4. Plan učenja

Ovo će vam dosta pomoći da rasporedite svoje obaveze u toku dana. Bitno je da počnete da učite na vreme, a ne da vam se nakupi 3 ili 4 lekcije dan pred kontrolni. Redovnim, svakodnevnim učenjem ne samo da ćete ostvariti dobar uspeh na kontrolnom, već i na nekom ponavljaju lekcija možda dobijete neki plus koji će kasnije uticati na vašu ocenu. :)
Prvo učite teže predmete, jer će vam za njih trebati više vremena, a za kraj ostavite one lakše. Tako savetuju psiholozi jer našem mozgu treba više vremena da savlada nešto što ne voli (ili mu jednostavno ne ide) i da upije sve informacije.
Nabavite jednu svesku u koju ćete rasporediti po danima u nedelji kad ćete koji predmet učiti.


5. Muzika

Meni, lično, jako prija kada prilikom učenja pustim neku opuštajuću muziku. Imam osećaj da produžim vreme koje provedem nad knjigom, a posle se ne osećam toliko iscrpljeno. Na youtube-u nađem neki miks pesama, ili samo ukucam ,,music for studying'' i to je to. ☺

6. Telefon - zabranjena zona

Ukoliko zaista želite da baš dobro naučite nešto, morate se potpuno posvetiti tom jednom predmetu. Telefon, tablet i laptop ostavite u nekoj drugoj sobi kako ne bi došli u iskušenje da ih upalite i igrate igrice.

DIY sveska

Kod mene je jako bitan sam izgled sveski, jer i on utiče na moje raspoloženje tokom učenja, pa i dok pakujem knjige. Pošto je drugo polugodište, sigurna sam da se ispisali bar jednu svesku do kraja. Ovo je pravo vreme da kupite novu i preuredite je po svojim pravilima. ☺





Pre i posle makeover-a.

Potrebno:
• sveska
• ukrasni papir ili washi trake (možete ih kupiti ovde, preko fejsbuk stranice Srećno dugmence)
• makaze
• lepak
• običan beli papir
• lenjir



Prvo sam izmerila dimenzije sveske, pa po tim dimenzijama isekla papir i zalepila ga na svesku. 


Zatim sam zalepila ovaj ukrasni papir i napisala jedan inspirišući citat koji obožavam. :)



I evo kako je to sve ispalo na kraju. ☺


Nadam se da sam vam pomogla sa ovim savetima i da ćete imati uspešnu školsku godinu. Ako budete pravili neku svesku sami, pošaljite sliku na girly.world452@gmail.com. :)

Šaljemo vam kiss, 


17 comments:

  1. Mnoooogo dobar post!

    Objavila sam na blogu kako napraviti DIY dnevnik, pogledajte :)

    http://rancicmilena.blogspot.com/2015/01/diy-adventure-journal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti. Pogledala sam post i odusevljena sam stvarno. :)

      Delete
  2. Odlican post i blog!!!
    Hvala na savete :)

    ReplyDelete
  3. Odlični saveti! I diy je super. :)♥

    http://fashionholicyeahh.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Vrlo lepo napisano,i diy mi se svidja :)

    doityourselflady23.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. Super post i jako dobri savjeti. Bas mi se svida :)

    http://amyfashion18.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. Pročitala sam mnogo ovakvih blogova o pripremi za školu, ali ovaj je tako dobro napisan. Vidi se da si se trudila. Svaka ti čast! :)

    bbbb789.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Predobar post!

    Na mom blogu je novi post + video:
    http://shineperfection.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno! :)
      Pogledala sam video i ostavila komentar. <3

      Delete
  8. http://mynewblogmfashion.blogspot.com/
    pratite me
    Super post svidjaju mi se saveti i sveska

    ReplyDelete

Da čujem vaše mišljenje. :)