Italija 2017: Monako, Monte Karlo, Sanremo #5



Biću potpuno iskrena, ovo je dan kome smo se najviše radovali. Željno smo iščekivali jer nismo bili svesni šta ćemo sve videti, najvelelepnije i ekskluzivnije su nam zvučali Monako i Monte Karlo. Kasnije smo malo promenili mišljenje, ali više o tome u nastavku posta. Samo mislim da bih odmah na početku trebalo da naglasim da ću iskrenost ovde istaknuti kao vrlinu današnjeg posta!


Monako iz autobusa

Prva ja sam se najviše sredila i najduže smišljala kombinaciju upravo za ovaj dan - famozna Nedelja i ove tri još famoznije destinacije. Uvila sam lokne, isprobala najnoviju šminku kupljenu prethodnih dana u drugim gradovima, naparfemisala se, obukla i bila puna samopouzdanja.

Blago teleći pogled i osmeh, još na početku dana kad nisam znala šta me očekuje, ali sam bila uzbuđena :)

MONAKO

Monako je, kao što pretpostavljam da znate, druga najmanja država na svetu (posle Vatikana). Govori se francuskim jezikom pretežno, koji je službeni, ali i engleski, zbog turista. U Monaku se očuvao neki vid monarhije, pa tako imamo i princa od Monaka. Dom kraljevske porodice je velelepno zdanje u takozvanom centru tog ,,kraljevskog dela'' jer Monte Karlo je u Monaku, ali spada u malo urbaniji deo. Nestvarno je lepa okolina, arhitektura, boje, drveće, more. Sećam se kako je bio čudan osećaj ući u jedan tunel i odjednom se naći u Monaku, a ne u Italiji. Taj brzinski izlazak iz jedne, a ulazak u drugu državu bio je jako neobičan.


Iako važi za izuzetno ,,elitno'' mesto, Monako ipak ima da ponudi nešto u kulturnoj sferi, a to su Katedrala, Okeanografski muzej, Prinčeva palata.




Katedrala je poznata po tome što su u njoj sahranjivani raniji prinčevi Monaka i jedna jedina žena - Grejs Keli (izguglajte informacije o njoj, naći ćete sve i svašta).






Prinčeva palata - rezidencija Grimaldijevih, vladajuće dinastije. Izgrađena kao tvrđava još 1215. 
Čak i danas tu žive pripadnici vladajuće dinastije. Interesantna svakodnevna ,,predstava'': u pet do podne se odigrava smena počasne straže.


Nezaboravan prizor. Ne mogu rečima da opišem divan osećaj koji je u tim trenucima kolao mojim telom. Jednostavno, nešto neopisivo. Upravo još jedan razlog zašto volim da putujem.




Vrlo živa slika u glavi - društvo i ja, sedimo naslonjeni na (nešto nalik) ogradi: ručamo i gledamo. Mirišemo more, bacili bi se u njega kad bi mogli! 
A tek uspomene na sendvič od 7e, koji se vodi kao kebab, a ono kifla sa nekom ćuretinom. Uvek kad se setim toga i spomenem mami, ona kaže: ,,Jeste, 7 evra, ali to je Monako!''

Monte Karlo




Neformalno glavni grad Monaka. Jer službeno, on ne postoji. Došao je i on na red. Grad kazina, vrtoglavo skupih automobila, luksuznih hotela i ekskluzivnih radnji. Za onoga ko u ovome uživa, nema sumnje da će uživati u Monte Karlu.




Toliko nestvarnih prizora se u ovom gradu smenjivalo jedan za drugim, da više nisam mogla ni da ih pohvatam. Moje oči su čas gledale potlačenu gospodu koja otvara svojim ,,gospodarima'' vrata, nadajući se velikodušnoj napojnici. U drugom trenutku, oči mi se zaustavljaju na unutrašnjosti kazina, gde pokušavam da prozrem šta se to unutra dešava, kako funkcioniše i zašto ne puštaju tog čoveka koji je obučen...prosečno.
I tada čujem glas vodiča: ,,U ovom kazinu se samo ulaz plaća 50 evra, a ako želite nešto da zaigrate, onda i mnogo više.''
Interesantno, mislim. Kakvi su to ljudi koji imaju toliku abnormalnu sumu novca? Šta oni rade, čime se u životu bave? Kakve ih misli muče?


Ne znam, ali jedno znam: da je to jedan potpuno drugi svet. Vođena tom mišlju, zapitam se zbog čega je Novak Đoković odabrao da tamo živi. Normalan momak, sa normalnom pričom i porodicom. Ili bar tako deluje. Šta ja znam.
Kad smo već kod Đovaka, ovi šejkovi su kupljeni u njegovom restoranu. Osam evra za energetski napitak, dame i gospodo! Monte Karlo, šta da vam kažem...
Roze piće je tzv ,,Jelena's glow'', a zeleno ,,Novak's secret''. Neki interesantni bućkuriši. Ne baš najukusnija stvar koju sam ikad probala, ali je moj šejk svakako bio bolji. (Izvini, Katja!)


Nakon ,,shoppinga'' u Noletovom restoranu, otišle smo do Japanske bašte, koja je nestvarno lepa. Toliko neobičnih biljnih vrsta koje nikada do tada nisam videla. Divni prizori i mirisi koji se šire baštom, mešajući se jedan s drugim.






Sanremo



Konačno je došao na red. Sanremo je postao moja ljubav. Najslađe za kraj, kažu. Ovde se zaista ispostavilo da njime završavam seriju postova iz Italije. Znači, najslađi je!



Nisam mnogo očekivala od ovog grada, zapravo baš ništa nisam očekivala. I prosto sam se zaljubila kad sam došla tamo. Neću prežaliti što nije bilo više vremena da provedem u njemu. Bila sam toliko zanesena Sanremom, da sam ga izabrala za svoj referat iz engleskog i pričala o njemu uglavnom u superlativu. Kako bih lako mogla da se zamislim ovde, ujutru dok posmatram sunce kako izlazi i uveče, dok zalazi. Kako pišem čim mi naiđe inspiracija. Kako mirišem kafu i more istovremeno. Ja sam vam veliki hedonista.



Opisala bih ga kao umetnički gradić i to je verovatno jedan od razloga zbog koga mi se toliko dopao i zbog kog bih se mogla lako zamisliti u njemu. Cveće, šarenolikost zgrada, nasmejani ljudi.

Ipak, postoje stvari po kojima je Sanremo poznat: muzički festival (Festival di Sanremo), cveću (nosi još jedan naziv: ,,Grad cveća''), biciklističkoj trci Milano-Sanremo.
Čitam... važi za eksluzivnu destinaciju svetskog džet-seta. Ja nisam imala takav utisak, jer grad koji je ovako okarakterisan, očekuje se da bude ,,napucan''. (Iskreno, pre Monte Karlo odgovara ovakvom opisu, koji i nosi.)



Jedno je sigurno: ostaće mi urezane slike ovog zalaska i slankastog mirisa mora. Gotovo da sam mogla da osetim njegov ukus na jeziku.


Elena de Montenegro (Jelena Petrović Njegoš odn. Jelena Savojska) i Vitorio Emanuele III Savojski

Što se tiče kulturnog uzdizanja, posetili smo Rusku pravoslavnu crkvu u Sanremu, koja je u radovima. Skroz čudan i lep osećaj videti nešto ovako ,,naše'' u tuđini. Ali, Sanremo ne mogu više da nazovem ,,tuđinom'' jer je on nekako postao moj grad. Moj ljubavnik!

Umalo da zaboravim! Najzabavnije situacije su vezane baš za ovaj fantastičan grad: sedeći u kafiću, došao je konobar i dale smo mu novac, nešto smo se prepirale oko računa, jer iznos nije pisao brojevima već slovima (???). On nam je prišao i na srpskom rekao: ,,Da, da, devojke, u pravu ste: iznos je 14e''. Mi smo se u prvi mah ućutale, zatim međusobno razmenile poglede i prasnule u smeh. Nakratko smo popričale s njim, saznale da radi već nekoliko godina tu, da je takođe iz Beograda i da mu je lepo u Sanremu. I nama je bilo kada smo upoznale našeg čoveka u ,,tuđem'' gradu!
I tako... Pomislili biste da je tu kraj mojim avanturama, ali ne!



Idući niz ulicu, ugledala sam prelepu i verovatno jedinu radnju sa suvenirima. Odmah sam utrčala, jer sam prosto m-o-r-a-l-a da imam bar jedan magnet odatle. Kad sam ga izabrala, došla sam do kase i prebrojavala novac, jer sam u sići skupila četiri evra. Prebrojavala sam se sama sa sobom jedno pet puta, dok žena koja tu radi nije rekla: ,,Imaš dovoljno, ne brini''. Nasmejah se široko, pružih joj novac i izađoh srećna! Što zbog.. slučajnosti? Što zbog prelepog magneta i još divnijeg grada.



_________________________________________________________________________________


Da zaključim: Potrudiću se da sebi u budućnosti priuštim odmor u Sanremu, kako bih mogla opet da ga posetim, istražim i uživam u njemu.
Monako i Monte Karlo su predivni, ali samo to i ništa više. Previše je tu drugačiji svet, mentalitet, razmišljanje. Nenormalno bogatstvo je u pitanju, tolike sume mislim da običan čovek ne može ni da zamisli. Zato ja uvek kažem, ko ima mnoooogo para, taj ne može da bude normalan! (Pa šta, sopstveni blog je mesto gde mogu otvoreno da iskažem svoje mišljenje!)
Zadivili me jesu, opravdali očekivanja, ali u neku ruku i razočarali. Ne umem da kažem tačan razlog razočaranja, jednostavno kasnije kada sam prebirala utiske nije mi to bilo to. Nešto kao da im nedostaje.

Nadam se da ste uživali u čitavom ovom internet-obilasku Italije i makar na kratko se osetili kao da ste tamo. Ako je odgovor potvrdan, onda je moja zamisao uspela!
Postoji li neki favorit od predstavljenih gradova ili znamenitosti? (Moji su Bolonja, Đenova i Sanremo!)

Pišite!


9 comments:

  1. Odlican post,bas mi se dopada Monako.slike su predivne❤❤

    Recenzija->vjovana2.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Defnitivno sam uživala čitajuće tvoje postove o Italiji i dosta toga sam naučila. U ovom postu mi je nazanimljiviji bio Sanremo jer si ga predivno opisala, a i baš je lepo što si uživala u Sanremu i imala ove ''dogodovštine''. Što se tiče favorita, ne bih mogla da izdvojim jedan grad jer me je dosta njih očaralo najviše arhitekturom i istorijom. Nadam se da ću imati prilike da posetim neki od ovih, pa ću verovatno imati favorita ♥

    Teodora's small world

    ReplyDelete
  3. Definitvno predivan post draga. Uživala sam gledajući slike i čitajući postove o Italiji. Zaista predivna zemlja ♥

    Die with memories,not dreams

    ReplyDelete
  4. Ajoj, fenomenalan post, tako si me obradovala! Ja obozavam Italiju, i otkako sam je i sama posetila, postala je definitivno najlepsa drzava po mom misljenju! Odlicne fotografije, uspela si da nam preneses lepotu ovih fenomenalnih gradova. Zaista divan post.

    Visit me, Maleficent

    ReplyDelete
  5. Ne zna se koji je ljepši. Obožavam tvoj blog jer sa njim stičem osjećaj da putujem kroz gradove i proživljavam ih na isti onaj način na koji ih predstavljaš.
    Želim ti lijep dan, draga!

    ReplyDelete
  6. Zelim da rti se zahvalim sto si pisala ovu seriju! Nekako si me svakim postom opustala i uzivala sam citajuci! Probudila si mi jos vecu zelju da posetim destinacije koje si opisivala! Moji favoriti su Sanremo( presladaaak je) i Djenova. Sto se tice Monte Karla, potpuno se slazem sa tobom, sve je to drugi svet!i jos nesto, prelepa siii!

    novi post perfecthigh136.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Divne fotografije si napravila. Predivno izgledaju sva mesta koja si posetila! *_*

    Kathy's delight

    ReplyDelete
  8. Slike su prekrasne i očaravajuće, baš sam uživala u ovom internetskom obilasku jednostavno je predivno i tako inspirativno, veselo i puno boja! Voljela bih i sama otići tamo, sve to obići i uslikati tonu fotografija i vjerujem da jednog dana i hoću jer obožavam putovati, istraživati nova mjesta i fotkati. Inače što se tiče fotki na kojih si ti moram ti reći da si prelijepa! Meni se sviđa i Monako i Monte Karlo i Sanremo jer na slikama sve apsolutno izgleda fantastično, nadam se da ću jednog dana biti na svim ovim lokacijama i uhvatiti jednako dobre trenutke u slikama kao što si ti! :))
    Imam novi post pa baci pogled ako hoćeš ;)
    -Sara

    https://vremenskiputnik.blogspot.hr/2017/08/kisa-meteora-zvana-suze-sv-lovre.html

    ReplyDelete
  9. Fotografije su toliko prelepe i zivopisne, osecala sam se kao da sam tamo i uzivo gledam :)


    pratim te, poseti moj blog :)

    janalukic.blogspot.com

    ReplyDelete

Da čujem vaše mišljenje. :)