Zašto čitati knjige? Na koji način one utiču na nas? Mogu li nas promeniti?




Nemojte se uplašiti kad vidite ovoliki naslov! Nije bauk, obećavam! ☺





Jednostavno, na jednom od časova srpskog smo se dotakli ove teme i palo mi je napamet da bi to bila interesantna tema za blog o kojoj bih mogla da razglabam satima.
Ovo leto sam se baš posvetila čitanju i to je jedna stvar na koju sam jako ponosna. Nisam pročitala 200 knjiga, ne, ne, nisam baš toliki zaluđenik. Ali s obzirom na višak slobodnog vremena koji sam imala (ah, nek se vrate ti dani!!!), posvetila sam se nečemu što volim - čitanju. Nekoliko dobrih naslova sam ,,progutala'' za ova dva meseca i uglavnom su mi se sve dopale jer sam čitala sve ono što me zanimalo.
Nastavnica srpskog nam je zadala nekoliko knjiga koje su ,,dodatak'' za peticu, a kako su mi sami naslovi zvučali primamljivo, odlučila sam da ću ih pročitati. Od ta tri naslova, pročitala sam samo jedan! Ali u svoju odbranu imam da kažem da je ta knjiga koju sam pročitala bila najduža.



Čemu knjige uopšte služe?
Kad sad pomislim na knjigu koju trenutno čitam (Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu), zamislim je tako što, kad je otvorim, sami mi likovi od sebe iskaču, mesta i situacije, kao u onim 3D knjigama, ili ne znam kako se već kaže. Znate, sigurno ste otvorili onu knjižurinu ,,Mali Princ'' u knjižari, a ono likovi doslovno ,,iskaču'' iz nje, jer je tako sastavljena knjiga. Fenomenalno stvarno!☺



Svako ima svoj subjektivni doživljaj čitanja i to je okej. Ono što nije okej je osuđivati one koji (ne) čitaju. To je individualna stvar, svako se razlikuje, kao što svako ima pravo na svoj izbor. Ako ne voliš knjige, nemoj da zbijaš glupe šale na račun knjiških moljaca.

Mada ja lično stojim iza toga da ne postoji osoba koja ne voli da čita, već samo ona koja nije pronašla savršeno štivo za sebe. Ljudi jednostavno nemaju volju da se potrude i nađu nešto što ih zanima, već im je lakše da upale dvosatni film i odgledaju ga. Ali film je napravljen na osnovu rediteljevog doživljaja knjige (ako je baziran na knjizi, a dosta filmova jeste).



Uticaj knjiga na ljude je veliki. U početku neprimetan, ali kako vreme prolazi, kako se razvijamo, kako se naša ličnost razvija (a ja volim da kažem i da ,,raste'', ali ne u bukvalnom već u duhovnom smislu! Ah, kakav sam pisac!!!).
Čitanjem se razvija mašta. Jednostavno, ne možeš da samo prelaziš očima preko redova, a da ne razmišljaš o tome što čitaš i ne zamišljaš date scene.
Isto tako nam se i rečnik razvija, povećava fond reči i obogaćuje taj delić mozga, ta fioka koja je zadužena za 'listu' reči koje znamo! Uf, šta sam ja sad rekla... :D

Mogu li nas knjige promeniti?
Ovo je pitanje za razmišljanje.
Ali da, definitivno mislim da mogu.
Zavisno od toga kakvu knjigu čitamo. Ukoliko se zapitaš da li su likovi iz knjge stvarni, definitivno je to knjiga koja ti je osvojila srce!
Često se poistovećujemo sa likovima, što nas zbliži s njima i odaje utisak kao da su nam stvarni prijatelji, a onda kad dođe kraj knjizi, kad se njihova priča završi, a mi ih ostavimo da u miru nastave svoj knjiški život, nekoliko narednih dana se osećamo prazno, kao da nam fali jedan maaali delić nas samih.
Nije vam poznat ovaj osećaj?
Ili jeste?

I još jedan vid odgovora imam na pitanje da li knjige mogu da nas promene. Ono što smo mi duboko ispod kože, ispod površine, ono što niko ne vidi - to ne mogu da promene. Nas kao ličnost ne mogu previše menjati, ali mogu da utiču na naše razmišljanje, poglede na svet i ljude.


Verovatno vas sam vas ovim postom motivisala da se dohvatite neke dobre knjige. A možda i nisam. I to je okej. Možda ste preleteli okom preko svega ovoga što sam napisala, otišli u odeljak za komentare i napisali ''sjajan post, možeš li me zapratiti''. Ali nema veze. Jednom će vam pasti napamet da bi bilo lepo uraditi nešto sa svojim mozgićem i životom i rečnikom, pa ćete znati gde da dođete po preporuke. :)





Ako u razgovoru zaćutim, okrenem se i odem - to ne znači da si ti u pravu. To samo znači da sam shvatila da nisi vredan mog vremena.

6 comments:

  1. Predivan post, ja sam prije stalno citala, ali kada sam krenula u srednju prestala sam jer imamo dugacke lektire i puno za uciti pa jednostavno ne stignem. Cesto sam znala za rodendan ili Bozic dobiti neku knjigu i kad me netko pitao sta sam dobila i kad su culi da sam dobila knjigu njihova reakcija je bila sta ce ti knjiga. Takoder neke prijateljica ne razumiju zasto vise volim kupiti knjigu, a ne posuditi je, ljepse mi je tu knjigu kupiti i da mi stoji na polici u sobi, nego da ju posudim, procitam i zaboravim na nju.

    beautybydorotea.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Hha, ja sam stvarno pročitala tvoj post! Obožavam knjige i čitam svaki put kada imam vremena, nekad su to dvije stranice nekada 100. Sa knjigama odme u druge svjetove, u vode koje nikada neću istražiti,. proživim tisuču života, poistovječujem se i pomalo i nerviram kada je nešto napeto. Knjige su nešto najbolje u mojem životu, kada sam tužna, utješe me, kada sam sretna još me više razvesele. One su moj život, od njih sam pokupila znanje, riječnik i volju za pisanjem. Jednostavno raj na Zemlji je kada čitam knjigu uz kakao <333333333

    Fantastiko World

    ReplyDelete
  3. Sve si jasno i precizno objasnila!Ja obožavam da čitam knjige,ali zbog škole ne mogu čitati stalno,ali uvek nađem malo slobodnog vremema i za čitanje.Nisam ljubitelj filmova,mogu da ih gledam,ali ne previše.Prosto nisam osoba koja moze dva sata da sedi ispred TV-a ili lap topa i gleda film,vise preferiram knjige♥

    littledreamer1110.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Divan post, zaista jesi pisac, hahah :)
    Malo je reći da volim da čitam. Pročitao sam skoro sve istorijske romane koje je objavio Vulkan, Laguna, onda Džejn Ostin, itd. Svestan sam da malo mojih vršnjaka čita takva štiva, ali eto, u tome sam se pronašao.
    Mislim da preferiram te istorijske knjige zato što nema tog nekog osećaja neizvesnosti (ne znam kako to da objasnim, ali se plašim od čitanja naučne fantastike, savremenih romana, post-apokaliptičnih, itd.
    Jednostavno imam neku sliku kako bi se to moglo desiti sad, danas, sutra, dok mogu biti prilično siguran da nećemo proživeti priču 'Devojke sa bisernom minđušom' u neko skorije vreme.
    Post je lep, sadržajan, pisanje je veoma kvalitetno kao što sam ti već rekao. Knjige su mi postale glavna okupacija tako da sam se sav rastrošio i ostaje mi nekakva crkavica za Sajam... ali podneću :) Što se kaže - za leba da ima ne mora, al' za knjige mora... khm, to ustvari samo ja kažem.
    Imaš moj follow i ogromnu podršku u daljem blogovanju.

    Novi post (šta god to značilo, pošto nisi ranije gledala moj blog) -> mravawishes.blogspot.rs

    ReplyDelete
  5. „Verovatno vas sam vas ovim postom motivisala da se dohvatite neke dobre knjige. A možda i nisam. I to je okej. Možda ste preleteli okom preko svega ovoga što sam napisala, otišli u odeljak za komentare i napisali ''sjajan post, možeš li me zapratiti''. Ali nema veze. Jednom će vam pasti napamet da bi bilo lepo uraditi nešto sa svojim mozgićem i životom i rečnikom, pa ćete znati gde da dođete po preporuke.”

    Ovaj dio tvog posta mi je stvarno bio zanimljiv, svaka čast na ovome! RESPECT! ♥

    aminique.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Svaka cast! Predivno napisano! ♥

    https://myworldtinzy.blogspot.rs

    ReplyDelete

Da čujem vaše mišljenje. :)