Zašto učiti strani jezik?



Na ovo pitanje bih lako mogla da dam i ovakav odgovor: a zašto ne?

Nekome učenje jezika predstavlja veliki problem i iskušenje. Ja nisam takva osoba, mene zapravo jezici zanimaju. Interesantno mi je da naučim nešto novo, pogotovo ako ima veze sa drugačijim ljudima, podnebljima i govorom. :)
U školi učim francuski, engleski i latinski (poznato je da je latinski mrtav jezik, odnosno njime se više ne govori ali je potrebno naučiti ga jer je osnova za mnoge jezike koji se danas ,,koriste'') i subotom idem na italijanski. Ova 3 gore su obavezna, a na italijanski idem jer želim da naučim. I tako sam i dobila ideju da napišem ovaj post. :)



Poznavanje jezika nam otvara mnoga vrata. Pogotovo ako vam je cilj da studirate i živite u inostranstvu, uvek će prednost imati osoba koja govori jezik zemlje u koju ide, nego onaj ko zna samo svoj maternji. Zar nisam u pravu?
Pored toga, jako je zanimljivo poznavati različite ljude širom sveta. Ako ne uživo, onda barem preko interneta. Dopisujući se s njima poboljšavamo svoje znanje iz određenog jezika, a istovremeno sklapamo lepo prijateljstvo. Naravno, s tim internet-prijateljstvima treba biti izuzetno oprezan i ne davati nikakve posebne lične informacije.





Znate onaj glup osećaj kad se nađete u drugoj zemlji (recimo na moru, u Grčkoj) i svi oko vas nešto veselo cvrkuću a vi nemate pojma o čemu pričaju i to vas jaako nervira?

Ne znam, možda ne delimo svi mišljenje ali ja mislim da znanje jezika obogaćuje čoveka i otvara mu mnoga vrata.
Jezici koji meni jako lepo zvuče su francuski i italijanski. Francuski jeste težak za učenje, ali dok ga slušate, kao da ima neku posebnu notu i melodiju. Ima dozu prefinjenosti i elegancije u njemu, kao i u italijanskom.



Na letnjem raspustu svi imamo mnogo slobodnog vremena, pa ako nekog zanima, to vreme može iskoristiti učeći neki nov jezik. Internet je pametno rešenje za sve, pa tako i za ovo! ☺ Ima goomila internet predavača (je l' se tako kaže?), kao i lekcija... Sve što treba jeste vreme i volja, kao i upornost!❤


Želim vam uspešnu narednu nedelju i lep ostatak ovog dana. <3
(i da naučite nešto novo i zanimljivo, hehe☺)




23 comments:

  1. Odlican post :)
    Jako mi se svida tema koju si odabrala i slazem se sa svime sta si rekla. Ja od stranih jezika ucim talijanski i engleski koji mi idu dosta dobro. Iako je vecina mojih prijatelja odustalo od talijanskom ja ne shvacam zasto zato sto ce im znanje stranog jezika u buducnosti mnogo znaciti.

    novi post > beimagi.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! :)
      Shvatiće vremenom da im znanje može doneti samo dobro.. Što kažu: ,,Od viška ne boli glava''. :D

      Delete
  2. Slažem se da je poznavanje još nekog jezika, pored maternjeg, veoma važno i lepo. Ja sam skoro počela neki onlajn kurs za japanski, ali sam ubrzo prestala zbog nedostatka vremena. Japanski me jako zanima, pa ću najverovatnije nastaviti tokom leta :D

    Teodora's small world

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadam se da ćeš istrajati u svom cilju i naučiti japanski. :) Želim ti sreću :D

      Delete
  3. Odličan post i upravo ono o čemu razmišljam ovih dana :)
    S obzirom da planiram da počnem sa učenjem italijanskog, da li mi možeš reći tvoje utiske, da li je težak za učenje, pamćenje...? :)
    Slažem se sa tobom da francuski zvuči nekako posebno kako nijedan drugi jezik ne može i obožavam da ga slušam, a isto tako i sa ostalim stvarima koje si napisala, da više jezika samo može obogatiti čovekovo znanje i da puno pomažu :)

    NEW POST -----> LITTLE BOX OF HAPPINESS <-----
    FOLLOW ME ON INSTAGRAM

    ReplyDelete
  4. Divan post <3!Bas mi se dopada tema koju si izabrala i sama se slazem sa tobom.Engleski ucim 10 godina,nemacki mi je jedan od obaveznih predmeta u skoli,a italijanski zelim da naucim jer se brzo posle nauci i spanski :)!Slazem se sa svim sto si napisala :)!

    novi post perfecthigh136.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Slažem se sa tobom,ja učim engleski kao obavezan predmet,njemački kao izboran u školu,i španjolski u slobodno vrijeme.Iskreno učitelji u školi su užasni,ja pola gradiva zaptavo učim sama,jer oni ne znaju objašnjavati.Neki mi kažu da ne znam slušati,a kako onda iz svih drugih predmeta sipam petice?

    http://marijafashiondiary.blogspot.hr/-voljela bi da malo škicneš i kažeš svoje mišljenje!

    ReplyDelete
  7. Imda zaboravila spomenuti,ne znam,jel učiš na Duolingu,ako ne,odličan sajt,baš pomaže!

    ReplyDelete
  8. Zanimljiv post!

    mysecretworld22.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. Znam da zvuči veoma čudno, ali učim kineski preko jedne aplikacije. :D Malo je teško, ali šta ću kad me zanima! Odličan post, slažem se sa svime što si rekla! ☺

    javelina03.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Mislim da svako treba da zna neki strani jezik, makar samo engleski. Ja ucim engleski i itakianski i nije mi tesko da savladam neki jezik. Engleski obozavam o stvarno dobro pricam engleski, ali bas bih volela da naucim francuski preko leta. Ima jedna aplikacija za telefone mislim da se zove duolingo. I preko nje se super usavrsava engleski i drugi jezik koji se odabere. Super post i super tema ♡♡

    ReplyDelete
  11. Predivan post kao i njegova tema. Jedini strani jezik koji zaista odlicno znam jeste Engleski, ali cim budem imala malo vise vremena, sigurna cu se posvetiti ucenju jos nekih jezika, jer mislim da je to zaista sjajno i da je odlicno znati sto vise jezika.☺❤

    ReplyDelete
  12. dobri saveti!
    EOS giveaway je na blogu
    pogledaj vise na
    http://highheelpoodl.blogspot.rs/

    ReplyDelete
  13. Predivno si napisala post, ja iskreno ne volim da učim jezike ali to želim da promjenim ove godine odnosno na ljeto se baš moram posvetiti učenju jezika. :)

    http://myblogmything1.blogspot.ba/2016/04/empties-2.html

    ReplyDelete
  14. Odličan post. Ja mnogo volim strane jezike i užitak mi je učiti ih :)
    💎 forever-blogm.blogspot.com <-- novi post <3 :)

    ReplyDelete
  15. Slažem se sa svime što si rekla. ❤
    Mene jezici ne zanimaju toliko ali svakako moram da pored maternjeg znam još bar dva. :) Na letnjem raspustu nameravam da se jako posvetim engleskom i nemačkom, pa videćemo. :) ❤ <33333333333333333333333333333333

    eslyisworldview.blogspot.rs

    ReplyDelete
  16. Odličan post! Meni strani jezici ne idu nešto dobro, ali engleski smatram obavezni i oko njega se zaista trudim. Takođe mislim da je mnogo lepo kada neko zna mnogo stanih jezika. ❤☺

    milicinkutak123.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. Strani jezik je jako važan, bar meni jer bih volela da otputujem u stranu državu! Engleski jako volim!

    http://overthemoonwithvanja.blogspot.rs/?m=1

    ReplyDelete
  18. Slazem se, odlican post.
    http://majinlittleworld.blogspot.rs/

    ReplyDelete
  19. Post je odličan.
    Učlani se u naš blog jer je to Blogger Balkan News. Jedini i prvi pravi balkanski blog za promovaciju svih bloggera. Zaprati nas :*
    http://blogger-balkan-news.blogspot.hr/

    ReplyDelete
  20. Meni puno bolje idu matematika i fizika nego strani jezici. Ali, životni cilj mi je da govorim barem dva+ maternji jezik. Potrudiću se da ga ostvarim, a ovaj post će svakako dobro doći kao motivacija.


    Zaprati moj blog ako ti se dopada, nova sam - Life Lover

    ReplyDelete
  21. Predobar ti je post i u potpunosti se slažemm :)

    Novi post: andrijanaslife.blogspot.rs

    ReplyDelete

Da čujem vaše mišljenje. :)